.

..
.
.

Doe mee met Patrick!

In deze Tips & Trics laat
Patrick Dodde zien
hoe hij een  portret maakt:

Voor dat ik start zal ik eerst vertellen met welk materiaal ik werk voor dit portret.

Voor het airbrushen maak ik gebruik van een Paasche AB Turbo voor alle details en mijn Iwata HP-BH voor onder andere de achtergrond. De verf die ik  gebruik is Metaflake en de afmeting van het portret is 70 bij 50 cm. Ik maak gebruik van een electrische gum wat losse mallen, friskfilm en mix 3 grijstonen met behulp van een kleurenwiel.

Het hebben van goed referentie materiaal zeer belangrijk. Bekijk deze referentie eerst goed en bepaal dan pas of je ermee aan de slag kan. Ik bekijk dit eerst goed voor voordat ik bepaal om eraan te beginnen.

Maar genoeg gepraat nu, aan het werk !

.

TIPS & TRICKS:
HET MAKEN VAN EEN PORTRET

 

Foto 1: Na het tekenen van het onderwerp, kan je zien dat ik  friskfilm gebruik om het  hoofonderwerp af te plakken  zodat dit vrij van overspray blijft. De achtergrond is gemaakt met mijn Iwata waar bij ik alle drie gemixte grijstonen gebruik.
Ik probeer zoveel mogelijk in lagen de grijswaarden op te bouwen en maak daarbij constant gebruik van referentiefoto en kleurenwiel.

 

Foto 2: Als ik geheel klaar ben met de linkerkant begin ik met de rechterkant van de achtergrond. De rechterkant van het portret is veel donker dan de linkerkant en daarom maak ik eerst de linkerkant helemaal af.Sommige artiesten geven de voorkeur aan het eerst maken van het portret zelf en dan pas de achtergrond , ik denk dat het een keuze is die jezelf het fijnst vindt.Ik werk het prettigst door eerst de achtergrond te maken.

 

Foto 3: Na het verwijderen van de friskfilm beginnen we met het meest interessante deel van het portret :De ogen, neus en mond. Met de paasche ab turbo maak ik de ogen in vol detail af. De rede dat ik dit doe is omdat ik de ogen gebruik als referentie voor de rest van het portret. Ik weet ook hier dat veel artiesten anders werken maar ik denk dat je zelf moet kijken wat het best voor jou werkt.Staat niet los dat het goed kan zijn dat ik over een jaar of wanneer dan ook weer heel anders werk, je moet er altijd voor open staan nieuwe dingen te proberen.

 

Foto 4: In deze stap kan je zien dat het gezicht bijna af is. Blijf de tonen rustig opbouwen en let op dat je niet overwerkt wat kan resulteren in een gezicht wat te donker is. Ik neem heel veel tijd voordat ik tevreden ben met deze stap. Ook hier gebruik ik mijn kleurenwiel als vergelijking met het referentiemateriaal. Als deze stap goed is uitgevoerd weet ik dat de rest van het portret ook lukt. Als deze stap niet voldoende is stop ik en begin weer opnieuw, dus het moet perfect zijn.

 

Foto 5: De volgende stap is het oor en oorbel.Ik gebruik een los masker voor het oor en een electrische gum voor de oorbel. Zoals je ziet werk ik deze stap ook eerst compleet af,zo houd ik de juiste balans in de grijstonen waarbij ik de ogen als referentie gebruik.

 

Foto 6: Het haar neemt ook veel tijd in beslag. Hierbij switch ik weer naar mijn Iwata. Het rustig opbouwen van het haar nam ongeveer een 3 a 4 uur in beslag. De highlights in het haar zijn voornamelijk gedaan met een electrische gum.

Foto 7: In deze stap zie je dat ik de nek verder heb afgewerkt. Je kan ook al zien dat er wat diepte verschijnt door het goed te letten op de verschillen in licht en donker.

 

Foto 8: Het portret tot nu toe..

 

Foto 9: Met het werken aan de kleding is het eigenlijk niks meer dan je zelf blijven concentreren. Meestal wil je dit deel zo snel mogelijk afwerken, maar er is nog heel wat werk in het afwerken van het portret in volledig detail. Dus probeer ik de rest ook zo goed mogelijk af te werken waarbij ik let op detail, licht en donkere gebieden. Ik begin de donkere rustig op te bouwen in laagjes totdat ik volledig klaar ben .

 

Foto10: Hier maak ik de rest van de kleding af. Met het lichtste grijs begin ik ook met het afwerken van het lichaam. Ik neem kleine stapjes want je wilt nu niks meer overwerken aangezien het portret bijna klaar is.
Blijf geconcentreerd in deze fase anders kan je alsnog op het laatst je portret verknallen.

 

Foto 11: Met het toevoegen van een paar highlights, is dit portret klaar.

Hou goed in gedachten dat er verschillende manieren zijn om een portret te maken.
Ik ben zelf tot nu toe tot deze werkwijze gekomen. Wellicht is dit een methode die niet volgens het boekje is. Ik adviseer dan ook om zelf veel te experimenteren.

Veel succes maar vooral veel plezier!!
Patrick Dodde.

.

Foto's


Natuurlijk heeft
Airbrush Services Almere
alle materialen in huis voor een perfect geslaagd airbrush portret!

Snuffel gerust rond in onze uitgebreide Online Shop.